De groep

Scouting Sint Joris heeft momenteel circa 120 jeugdleden en 40 vrijwilligers. Er zijn 8 actieve speltakken met leden variërend in de leeftijd van 5 t/m 21 jaar.

Speltak Leeftijd Opkomsttijd Contact
Bevers 5-7 jaar vrijdag 16.30-18.00 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mowgli-welpen 7-11 jaar vrijdag 18.30-20.15 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Shanti-welpen 7-11 jaar vrijdag 18.30-20.15 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Sionie-welpen 7-11 jaar woensdag 18.30-20.15 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Padvindsters 11-15 jaar vrijdag 19.00-21.00 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verkenners 11-15 jaar zaterdag 10.00-12.30 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Explorers 15-18 jaar vrijdag 20.30-22.30 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stam 18-21 jaar vrijdag 22.00-00.00 uur Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.sint-joris.nl

Historie

Het vroegere clubhuis van scouting Sint Joris heeft een lang leven achter de rug. Door de jaren heen is het pand door diverse instellingen in gebruik geweest, telkens met verschillende activiteiten en doelstellingen. Ondanks de variërende aard van het gebruik van het pand, had deze toch altijd één overeenkomst: een bijdrage te leveren aan de opvoeding van kinderen en hen zo op te laten groeien tot zelfstandige volwassenen.

Het gebouw aan de Nassaustraat 177a is gebouwd in 1949. De eerste gebruiker was de Ambachtsschool, die later LTS zou heten. Als dependance van de Ambachtsschool bevatte het pand 2 praktijklokalen, waar de leerlingen de handen uit de mouwen konden steken en zo werden voorbereid op een technische carrière. In 1964 is het gebouw verbouwd, waardoor het in gebruik genomen kon worden als kleuterschool ‘t Mezenest. In 1975 wordt het gebouw gehuurd door padvindersgroep Rochus-Meeuwsen en padvindstersgroep de Zwaluwen, die vanaf die datum als een gezamenlijke groep door het leven gaan met als groepsnaam "Scouting Sint Joris". Op dat moment heeft de groep 3 speltakken, kabouters, welpen en verkenners (jongens en meisjes samen).

    

Door de jaren heen worden steeds meer Ridderkerkse jongeren lid van Scouting Sint Joris zodat het eerst zo ruime pand weldra toch wat krap wordt voor zoveel kinderen. Begin jaren '80 is de groep uitgebreid met Bevers (5 t/m 7 jaar) Rowans en Sherpa’s (14 t/m 17 jaar) en Pivo’s (17 jaar en ouder). In 1983 werd een bijgebouw neergezet zodat de Rowans, Sherpa’s en Pivo’s daar hun intrek kunnen nemen. De bevers en kabouters delen ook samen een lokaal. Het bijgebouw heeft tijdelijk wat meer ademruimte gecreëerd, maar door het stijgende ledenaantal is het inmiddels weer behelpen met de ruimte.

Het vroegere gebouw dateerde uit 1949 en was gebouwd volgens de normen uit die tijd. Het was gefundeerd op zand en heeft dus geen funderingspalen. Oorspronkelijk had het pand een septic tank en olie kachels. Het milieu en energiebesparing waren in die tijd nog niet echt gesprek van de dag, het pand was dan ook niet geïsoleerd. Zowel de muren als het dak zijn oorspronkelijk van prefab beton, waar de laatste jaren betonrot in zat. Omdat het gebouw niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd, werd samen met Scouting Florence Nightingale in 2005 het initiatief opgestart om nieuwbouw te realiseren voor beide groepen. Sinds september 2015 heeft Sint Joris haar intrek genomen in het nieuwe pand aan de Baden Powellstraat.