Medio 2000 ontstond bij de twee in Ridderkerk gevestigde scoutinggroepen de wens om een nieuw gebouw te realiseren dat volledig is afgestemd op de wensen en het aantal kinderen dat lid is van één van de Ridderkerkse scoutinggroepen. Dat betekent dat het gebouw een stuk groter moest worden. Ook wilden moest het gebouw een stuk comfortabeler en veiliger worden dan de gebouwen die destijds bij de groepen in gebruik waren. Dat betekende dus vooral: betere isolatie, betere verwarming, betere sanitaire voorzieningen en betere brandwerendheid. Daarnaast bleef het natuurlijk van belang dat het gebouw een echte scoutingsfeer uitademt!

Ontwerp

Door het ontwerp eenvoudig te houden werden de kosten voor een nieuw gebouw beperkt. Dat betekent dat in het ontwerp beperkt omgaan werd met het maken van tierelantijntjes zoals versprongen gevels, veel glas, grote dakoverstekken, enzovoort. Aan de andere kant moest het gebouw niet saai worden. Ook het gebruik van materialen kan hierin veel betekenen. Een van de eenvoudigste bouwconstructies is een houten binnenmuur, bekleed met een metselwerk buitenmuur. De binnenconstructie is licht en kan worden gemonteerd zonder dat hier zware kranen voor nodig zijn. De metselwerk buitenmuur is weliswaar zwaar, maar geeft de buitenzijde goede duurzame eigenschappen in de zin van brandwerendheid, vandalisme bestendigheid en isolatie waarde.

Door het gebouw slechts één laag hoog te maken kon worden bespaard op:

- fundering

- draagconstructie van verdiepings vloeren

- brandwerende voorzieningen

- vluchttrappen voor de verdiepings vloeren

Indeling

Voor de indeling werd uitgegaan van een centrale hal, waaromheen de verschillende lokalen voor de speltakken zijn gegroepeerd. Het gebouw zou moeten bestaan uit 6 grote lokalen waar de speltakken hun activiteiten kunnen doen. Dit betekent dat er niet voor iedere speltak een eigen lokaal zal zijn. Dat is ook niet nodig omdat niet alle speltakken tegelijk hun bijeenkomsten hebben en de eisen die gesteld worden aan een lokaal elkaar grotendeels overlappen. Het toepassen van toiletten / douches op een centrale plaats leek logisch. Evenals het centraal plaatsen van het leidinglokaal. Een aparte keuken is misschien niet strikt noodzakelijk, maar het voorkomt wel dat er in het leidinglokaal erg rommelig lijkt wanneer er wordt gekookt of er veel afwas staat. De ruimte voor het materiaal bevind zich aan de kant van het speelveld, zodat materiaal niet ver hoeft te worden verplaatst.

Om zoveel mogelijk natuurlijk licht te kunnen gebruiken zijn veel ramen noodzakelijk. In de gang en in 2 lokalen op de kop kan daglicht worden verkregen door in de gevel een lichtstrook op te nemen. Deze dient bij voorkeur op het noorden te zijn georiënteerd om in de zomer grote hitte te voorkomen. Het grote dakvlak kan juist op het zuiden worden gericht om eventueel het dak te bekleden met zonnepanelen of collectoren.

Uitgaande van bovenstaande punten is een voorstel gemaakt dat in bouwtekeningen aan de beide verenigingen werd gepresenteerd. De vereniging besloten tot het verder uitwerken van de gepresenteerde plannen wat er toe leidde dat op 18 juni 2014 de officiële "eerste paal" werd geslagen.